Wimpergeko

De hele wimpergekkogeschiedenis is dat de reptielensoort decennialang algemeen als uitgestorven werd beschouwd, Tot er plots in 1994 enkele diertjes werden gespot op een klein eilandje nabij Nieuw-Caledonië. Nieuw-Caledonië is het grootste eiland van een archipel ten noordoosten van Australië.

De Franse eilandengroep kent een tropisch klimaat, en het habitat bestaat voornamelijk uit ongerept regenwoud.

 

Ze worden ‘wimpergekko’s’ genoemd omdat er zich op de kop van de dieren twee lijnen van kleine (zachte) stekeltjes bevinden net echte wimpers :-).

 

Volwassen dieren wegen tussen de 40 & 60 gram en worden 20 tot 25 cm met staart bij.

En ze worden 15 tot 20 jaar oud!

 

Wimpergekko’s kunnen in beperkte mate ook zelf veranderen van kleur en contrast. Dit doen ze onder andere om meer licht op te vangen, afhankelijk van de temperatuur en stemming waarin ze zich bevinden. Het moment waarop ze héél mooi zijn van kleur, wordt ook wel het fired-up stadium genoemd.

Hier zie je dat hij aan het raam kleeft.

Wimpergekko’s zijn nacht-actieve dieren.

De reptielen slapen bij voorkeur tussen takken of in schuilplaatsen. Af en toe kruipen ze in de bodembedekking. Wanneer de schemering valt, ontwaken de dieren uit hun slaap en beginnen ze actief te klimmen en springen in hun terrarium.

 

Hechtlamellen onderaan de tenen zorgen ervoor dat wimpergekko’s gemakkelijk verticaal omhoog kunnen klimmen, zelfs op glad materiaal bijvoorbeeld glas.

Ze zijn in staat om de eigen staart af te werpen. Dit kan gebeuren na een felle schrikreactie, door de gekko bij zijn staart te nemen, naar aanleiding van agressief gedrag van andere terrariumbewoners.

 

Aandacht!: in tegenstelling tot een aantal andere gekkosoorten groeit de staart van de wimpergekko niet terug na het afwerpen!

 

Copyright © All Rights Reserved