Nakweek

Voordat de paring plaatsvindt, houden de mannetjes een schijngevecht bij de vrouwtjes door hun lichaam plat en breed te maken( zoals je links op de foto kan zien). Ze draaien rondjes om elkaar, waarbij wel eens in de staart wordt gebeten. Na veel kopknikken en nekbijten door het mannetje, vindt de paring plaats(zoals je rechts op de foto kan zien). Ze kunnen soms opdringerig zijn. Is hij te opdringerig, dan is het beter om het mannetje weg te halen, wanneer u zeker weet dat de paring heeft plaatsgevonden. Het kan zijn dat het vrouwtje door een aantal mannetjes wordt gedekt, als er meer mannetjes aanwezig zijn.


Na enkele weken kan u zien dat het vrouwtje zichtbaar zwanger is. Je voelt dan dat ze dikker is en krijgt bultjes in de onderbuik. Geef haar vooral goed te eten. Ze heeft een beschutte plek nodig met een laag substraat dat minimaal 10cm dik is. Houd het substraat vochtig. Zulke schuilplaatsen kunnen onder een platte steen of uit een aparte legkist bestaan. Zorg ervoor dat ze zeker goed kan graven omdat ze haar eieren ingraaft. Als ze geen schuilplaats vindt of het substraat is niet goed of is te klein, dan kan het zijn dat ze in legnood geraakt. Dan kan of wil ze haar eitjes niet leggen. Ze geraakt in psychische nood. Dit kan haar gezondheid schade toerichten. Je kan dit allemaal vermijden door voldoende ruimte en mogelijkheden tot graven te geven.


Als het allemaal naar wens is, dan gaat ze een gang in het zand graven waar ze zelf helemaal in past (te zien op middelste foto). Dan legt ze haar eieren, meestal gebeurt dit tegen de avond. Als ze klaar is met leggen, graaft ze het dicht en stampt ze het aan met haar kop. De eerste en de laatste eieren zijn vaak niet goed. Haal de eieren na de leg zo snel mogelijk weg. Na de leg heb je maximaal 24u de tijd om de eieren weg te halen, want daarna mag je ze niet meer keren!


Maak een paar bakjes klaar met vochtig vermiculiet. Leg de eieren 2/3 in het vermiculiet. Sluit dit met het deksel af en leg ze in de broedstoof. Wij houden de temperatuur 28 tot 31°C. Hoe lager de temperatuur, hoe meer vrouwtjes. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer mannetjes. De eieren komen uit na 55 tot 75 dagen. De diertjes zijn dan ongeveer 10cm groot. Voor de geboorte vallen de eieren een beetje in. Bij het uitkomen, komt er ook wat vocht uit het ei. Bij een gezond nest komen alle eieren tussen de 24 en 36u uit. Zet de diertjes in een terrarium van 50 x 50 x 50cm, maar zet niet meer dan 10 diertjes bij elkaar! Na 8 weken kunnen ze verkocht of overgezet worden. Bij een te klein terrarium ontstaan er vechtpartijen met alle gevolgen vandien.
Baardagamen zijn na ca. 2 jaar geslachtsrijp. Maar uit ervaring, was dit bij ons al het geval na 8 maanden. Wij raden aan om te wachten tot het diertje 1 à 1,5 jaar oud is. Anders vergt het te veel energie van het dier. Wij hebben dus zelf heel goed voor dit diertje gezorgd, zodat alles goed kwam. Zij heeft 14 eieren gelegd. Wanneer je wacht tot 1,5 jaar met paren, is het nest sterker en ligt de eileg tussen de 10 en de 45 eieren.


Alles begint natuurlijk bij het controleren van het geslacht. Dit kan je zien doordat de man een bredere kop heeft dan de vrouw en boven de cloaca van de man zie je 2 verticale dikke bulten of lijnen, bij de vrouw is dit horizontaal 1 bult. Mannetjes krijgen donkerder en grotere femuraal (dijbeen) en pre - anale poriën. Ze zijn van bouw ook groter en grover dan de vrouwtjes .Hypo leatherback 66% het trans

sex:female

foto: 7

 

sold

Three colors Hypo dunner leatherback 66% het trans

(geboren met kromme staart)

sex:female

foto: 8

 

available

 

Citrus with orange striped Hypotrans dunner leatherback genetic striped

sex:female

foto: 9

 

available

Copyright © All Rights Reserved